Liesbeth Woertman: Je bent al mooi

Schoolfoto’s, schrijft hoogleraar psycholoog Woertman in Je bent al mooi, worden bewerkt. Behalve dat gezorgd wordt voor open kinderogen, gaat er een lichtfiltertje overheen om de kinderen een frisse uitstraling te geven. Ouders vragen zelfs vaak om meer bewerkingen. Woertman, gespecialiseerd in door de media beïnvloedde lichaamsbeelden, constateert dat nu ook jonge kinderen al leren dat hun uiterlijk kennelijk het nodige knutselwerk vereist om in orde te zijn.

 Ze trekt in haar nieuwste boek, net als in eerdere publicaties en met haar bijdragen aan   tv-programma’s als Sophie in de kreukels, ten strijde tegen het bombardement van onrealistische lichaamsbeelden waarmee de diverse media ons opjutten om met crèmes, fitness, kuren en correcties naar onbereikbare jeugdige perfectie te streven.

Haar boodschap: luister naar je lichaam en besef dat je mooi bent zoals je bent, met alle opgelopen kreukels en barsten van dien. Maar of die terechte boodschap doordringt in het tumult van de dagelijkse updates van eigentijdse influencers is waarschijnlijk wishful thinking.

Liesbeth Woertman: Je bent al mooi  – De schoonheid van imperfectie

Ten Have; 176 pagina’s; € 18,99

ISBN 9789025906887